Der er mange ting at holde styr på, når nogen går bort. For selvom en begravelse ser relativ enkelt ud, går der rigtig mange ting forud for den. Der er nemlig store krav til forberedelsen, hvis dagen skal forløbe ordentligt og ende ud i et farvel, vi kan være hinanden bekendt. Dertil er der i dagene efter dødsfaldet mange praktiske opgaver, som der skal holdes styr på.
Kombinationen af de mange følelser, som kan gøre selv mindre opgaver uoverskuelige, og det at man ikke kender forløbet og de ting, der skal planlægges, er med til at gøre, at de fleste henvender sig til en bedemand.
Bedemanden har en enorm ekspertise inden for området at arrangere begravelser eller bisættelser. Når man får tilknyttet en sådan person, er det derfor med til at skabe et overblik og sikre meget mere mavero. Husk på, det er utrolig svært at håndtere de mange bolde i luften, når man er presset på sine følelser og har opbrugt sin mentale kapacitet herpå.
Dét hjælper bedemanden med
Vi har talt med vores egen bedemand i Vejen, som kan fortælle nærmere om, hvad bedemanden egentligt hjælper med.
En bedemand kan tilknyttes på forskellige tidspunkter. Nogle vælger allerede at bruge en bedemand tidligere i processen, hvis den sidste time er nær. Det kan være for at afklare ting i dokumentet min sidste vilje, hvor man kan nedfælde ønsker til sin egen begravelse. Det kan f.eks. være i forhold til at blive begravet med særlige genstande eller i særligt tøj eller måske få sunget en særlig sang til ceremonien.
For mange er bedemanden dog en, som man kontakter, når personen er gået bort. Her kommer bedemanden ind og hjælper med at skaber klarhed og overblik, men er også en praktisk hjælper. Bedemanden har jo visse opgaver som at f.eks. klargøre liget, køre rustvogn o.l., men kan også hjælpe med at udfylde dokumenter til det offentlige, koordinere med kirke og præst samt meget mere. På den måde bliver bedemanden både en praktisk hjælper og en vejleder i en svær stund.